14. In de ban van de brug

Echte fietssteden zetten in op aangepaste infrastructuur op maat van de fietser. En vaak zijn het nog architecturale pareltjes  ook!

Op kruispunten waar fietspaden drukke verkeerswegen kruisen, zijn fietsbruggen een zeer goede oplossing. De  interactie tussen het auto- en het fietsverkeer wordt vermeden én het komt de doorstroming (en daardoor de aantrekkelijkheid) van het fietsen enorm ten goede.

Antwerpen kent een aantal goede voorbeelden, denk maar aan de (oude) fietsbrug over de ring in Berchem, maar vooral de meer bekende voorbeelden op het einde van de Noorder Leien, de Ijzerlaan of de recent ingehuldigde fietsbrug aan Berchem station.

Het kruisen van die andere levensader van Antwerpen, de Schelde, is voor fietsers een ander verhaal. De toegang tot de twee bestaande tunnels (de fietstunnel ter hoogte van de Kennedytunnel en de voetgangerstunnels in het centrum) laten het vaak afweten.

Gelukkig werd in het Toekomstverbond een derde fietstunnelvoorzien ter hoogte van het Sint-Annabos op Linkeroever. Dat neemt niet weg dat we mogen dromen van een echte fietsbrug over de Schelde, die het voor elk type fietser gemakkelijk maakt om de oversteek van rechter- naar linkeroever te maken, en omgekeerd.

Facebook
Twitter