12. Tour d’Anvers

Het is niet altijd even gemakkelijk om als fietser Antwerpen in of uit te raken. Vraag maar aan eender welke wielertoerist die in het centrum woont en graag een sportief ritje wil maken.

Nochtans heeft Antwerpen zeer veel potentieel om vanuit zijn disitricten meer bereikbaar te zijn. Op deze site wordt weergegeven waar  je binnen 15 minuten zou moeten kunnen geraken op een normale fiets tegen een normaal tempo. 

Hieruit blijkt dat elk district (behalve de ver gelegen polder) binnen de 20 minuten bereikbaar zou moeten zijn, als je vanop het Koningin Astridplein vertrekt. Maar er wordt bij deze berekening geen rekening gehouden met verkeerslichten, gevaarlijke kruispunten of de aanwezigheid van degelijke fietsinfrastructuur.

Daarom wil ik dat Antwerpen fietscorridors aanlegt vanuit de rand naar het centrum. Dit zijn duidelijk gesignaleerde fietspaden met voldoende ruimte om veilig, vlot en comfortabel te fietsen. De inrichting van deze fietscorridors is volledig toegespitst op een vlotte doorstroming van fietsers. Dat betekent zo weinig mogelijk kruispunten, minder lichten, fietsbruggen of –tunnels (waar nodig en lichten die zijn afgesteld op een groene golf voor fietsers.

Daarnaast wil ik dat, naar analogie met de afspraken van het Toekomstverbond waarbij de ring rond Antwerpen wordt gesloten, ook het ringfietspad volledig wordt ontsloten, zodat fietsers gemakkelijk een tour d’Anvers kunnen maken. 

Facebook
Twitter